De omgeving

Krimpenerwaard

Stolwijk
1000 km fietspaden
Restaurants in de buurt

JE BELEEFT HET IN DE KRIMPENERWAARD

De Krimpenerwaard. Met zijn groene polders met koeien, knotwilgen en slootjes. Maar ook de charmante dorpskernen met fraaie monumenten en musea. En natuurlijk zilverstad Schoonhoven met zijn hippe ateliers en traditionele ambachten. Kom naar de Krimpenerwaard en kijk je ogen uit.

Kom ontdekken

Op deze website vind je niet alleen wat de Krimpenerwaard zo kenmerkt: polder, kaas, water en zilver. Hier staan ook de highlights en leuke tips voor je op een rij. Wil je graag de mooiste bezienswaardigheden van deze streek ontdekken? Of ben je juist op zoek naar toffe activiteiten en evenementen? Ontdek de gastvrijheid. Of trek eropuit en ontdek wat voor moois er allemaal op je pad komt.

Uniek landschap

De Krimpenerwaard maakt deel uit van het Groene Hart. Vooral het Hollandse slagenlandschap is bij veel mensen bekend. Dat is het typische strokenpatroon van smalle weilanden – met knotwilgen langs slootjes met hoog water. En met grazende koeien natuurlijk. Een uniek Hollands landschap: eeuwenoud en tijdloos tegelijk.

Erover lezen is al leuk. Maar de Krimpenerwaard beleven is nog veel leuker!

fietsen in de krimpenerwaard

POLDER

De polders van de Krimpenerwaard liggen onder de zeespiegel. Dat zie je ook duidelijk aan de rivierdijken. En dan te bedenken dat de Krimpenerwaard ruim duizend jaar geleden nog een groot moerasbos was. Pas na het graven van sloten kwam het moeras droog te liggen en zakte de veenbodem steeds verder.

Nu is de Krimpenerwaard bijna zo plat als een pannenkoek. Waar je ook kijkt buiten de dorpen: overal zie je groene weides met bonte koeien. Slootjes met hoog water en knotwilgen. Op veel plekken is de oorspronkelijke lintbebouwing nog intact: langgerekte dorpen die zich uitstrekken langs riviertjes of afwateringen.

WATER

Overal in de Krimpenerwaard zie je wel water. Zijn het niet de rivieren die het gebied omarmen, dan zijn het wel de ontelbare slootjes, brede sloten en weteringen in de polders. Vrijwel alle woningen langs het water hebben zelfs een eigen brug. Dit waterland is natuurlijk een feest voor de actievelingen onder ons. Met waterrijke speelpolders, een recreatieplas en zoveel slootjes om te ontdekken. Er zijn door de Krimpenerwaard heen allerlei leuke kanoroutes en SUP-tochten uitgestippeld!

Leuk weetje!

Om de Krimpenerwaard liggen drie rivieren: de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. Die zorgen ervoor dat dit gebied zijn naam kreeg. Want een ‘krimp’ is een rivierbocht en een ‘waard’ is een stuk land omringd door rivieren. De Krimpenerwaard!

KAAS

Door heel de Krimpenerwaard vind je kaasboerderijen en kaasmakers. Hoe kan het ook anders met zoveel koeien in al die oer-Hollandse weilanden? In knusse boerderijwinkeltjes koop je boerenkaas –soms biologisch, altijd ambachtelijk bereid. Gemaakt van rauwe melk, vers van de koe. Bekijk met eigen ogen waar die lekkere kaas gemaakt wordt.

Meestal vertelt de kaasmaker je graag over zijn passie. En wat er allemaal komt kijken bij het maken van die lekkere kaas. Wist je trouwens dat elke streek zijn eigen kaassmaak heeft? Dat komt door de grond waar het vee graast.

Dus je proeft de Krimpenerwaard écht.

ZILVER

Zeg je zilver, dan zeg je Schoonhoven. De zilverstad die al bijna 700 jaar een glimmende reputatie heeft. Inmiddels is Schoonhoven uitgegroeid tot hét centrum voor zilver. Met aantrekkelijke ateliers, hippe galeries en werkplaatsen van ambachtelijke edelsmeden. Je vindt hier ook de enige zilvervakopleiding van het land.

Het begon allemaal met de kasteelheren die in de veertiende eeuw opdracht gaven aan de eerste zilversmeden. En tot op de dag van vandaag vind je hier de mooiste schatten.

Wat dacht je van het Nationale Zilvermuseum?

GOUDA

Gouda ligt op ca 6 km afstand van de Beijersche Stee. Het is een leuke route om te fietsen of wandelen. In 2022 vierde Gouda haar 750 jarige stadsrechten.

Deze pitoreske stad biedt enorm veel gezelligheid met terrasjes , leuke winkeltjes en natuurlijk de beroemde kaasmarkt.

Ontdek de verborgen schatten van Gouda, de historische binnenstad met haar eeuwenoude geschiedenis. Bewonder de prachtige gevels, slenter langs de sfeervolle grachten en strijk neer op een van de gezellige terrasjes. 

 

 

 

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op